Over Maaike

Smaken verschillen natuurlijk, maar zelf vond ik dat er wel wat meer rustige kinderliedjes mochten komen met teksten en onderwerpen van deze tijd en aandacht voor emoties, natuur en details. De kleine dingen, zeg maar, die voor kinderen juist zo groot kunnen zijn.
Maaike van der Haar

Over Maaike van der Haar

Al van jongs af aan was ik een zogenoemd ‘gevoelig kind’ en bezig met muziek en dingen bedenken, en muziek is altijd een rode draad in mijn leven gebleven. Eerst speelde ik in een orkest en later in bandjes, schreef, zong en speelde vanaf mijn veertiende (pop)liedjes en deed na de middelbare school de opleiding Docent Muziek op het conservatorium. Ook toen bleef ik als singer-songwriter May actief bezig met muziek maken. Na een start als AMV-docente bij verschillende muziekscholen ben ik vanaf 2004 werkzaam geweest als docent muziek in het voortgezet onderwijs. In 2016 werd ik voor het eerst moeder en bleek het actief zijn als singer-songwriter voor mij, vanwege gebrek aan tijd en energie ervoor, nauwelijks haalbaar. Het maken en schrijven van muziek verdween naar de achtergrond en ik was vooral moeder, en docent.

In januari 2018, tijdens de zwangerschap van mijn tweede zoontje, kwam ik thuis te zitten vanwege burn-outklachten en een nog onbehandelde postpartumdepressie. Die tijd is heftig maar achteraf gezien ook heel goed geweest; ik kwam in de gesprekken met mijn psycholoog tot belangrijke inzichten. Eèn van de vragenseries van haar die me enorm is bijgebleven is: “Waar word je nou echt blij van? Waar werd je als kind blij van? Waar voelde je je prettig?” Kortom: “wie is Maaike?” Er viel, toen ik deze vragen voor mezelf beantwoordde, van alles op z’n plek. Creatief zijn, muziek maken, de natuur, rust, mooie dingen maken, verhalen zien en horen in kleine dingen. Dat ben ik. Onder andere. Ik ging achter mijn laptop zitten en begon te schrijven.
Sinds augustus 2020 ben ik gestopt met mijn werk als docent en richt ik me volledig op Mizzemos Kinderliedjes.

Image

De Mizzemos Kinderliedjes zijn rustig en prikkelarm en de onderwerpen spreken tot de verbeelding van kinderen. Op de achtergrond speelt de aandacht voor de emoties van het kind een rol: je mag er zijn zoals je bent.
Er is al veel kindermuziek op de markt waaronder ook erg mooie, vind ik. Maar… als moeder die zelf gevoelig is voor prikkels liep ik ertegenaan dat de meeste kindermuziek nogal hysterisch is en niet altijd even subtiel, om het zo maar eens te zeggen. Smaken verschillen natuurlijk, maar zelf vond ik dat er wel wat meer rustige kinderliedjes mochten komen met teksten en onderwerpen van deze tijd en aandacht voor emoties, natuur en details. De kleine dingen, zeg maar, die voor kinderen juist zo groot kunnen zijn. En dan ook prettig om naar te luisteren voor ouders.  Dat is in een notendop wat ik probeer te doen. En ik doe dat met ontzettend veel liefde en plezier!


Image